Moet ik meedoen?


Je moet helemaal niks. Als je je op geen enkele manier stoort aan het constante smartphonegebruik van jezelf of mensen in de omgeving, heeft deelnemen weinig zin. Als je denkt dat zelf ook te veel tijd doorbrengt op je smartphone, tablet of laptop, is deelname vast wél een goed idee.


Wat zijn de voordelen van de Week van de Deconnectie?


Er zijn tig onderzoeken naar de impact van de digitale media op ons welzijn. Feit is dat heel veel gebruikers ervaren dat de smartphone en het internet alsmaar grotere hap uit hun leven nemen en dat het niet makkelijk is dat gebruik te controleren. Problematische gebruikers rapporteren een lagere levenskwaliteit, slapen slecht, hebben grotere kans op depressies, studeren minder goed, hebben een lager rendement op het werk, riskeren sneller een burn-out, enz... Een week deconnecteren is een eerste stap op weg naar meer balans tussen online en offline.

Maak je je zorgen over je smartphonegebruik?


De Week van de Deconnectie vraagt aandacht voor de uitdagingen van de digitale wereld en promoot bewustwording. Als je echt het gevoel hebt dat je lijdt aan een ontwrichtende digitale verslaving, neem dan altijd contact op met je huisdokter of psycholoog!

Wie is initiatiefnemer 
www.huisvandeconnectie.be?


De Week van de Deconnectie is een initiatief van het Huis van Deconnectie. Dit is een groep van professionals die het samen opnemen de doorgeslagen digitale balans. Door workshops, keynotes en seminaries in scholen en bedrijven willen ze professionals, particulieren en studenten helpen opnieuw een evenwicht te vinden tussen online en offline leven.


Ga ik me niet vervelen?


Dat is niet uitgesloten. Maar dat is misschien een goede zaak. Je een beetje vervelen, heeft volgens de wetenschap maar liefst 5 bewezen voordelen. Het draagt bij aan je mentale gezondheid, het stimuleert je creativiteit, het zet je aan tot actie, het leidt tot het stellen van doelen én het kan je helpen om je zelfcontrole en concentratie te trainen. Koester dus die dode momentjes en doe er je voordeel mee!

Wie wint er als ik deelneem?


Jijzelf én de mensen uit je omgeving. Onderzoek toont aan dat ook mensen rondom jou hun voordeel doen wanneer jij minder online bent. Zo toont een Koreaanse studie ( Jian Gong, 2022) aan dat smartphoneverslaving bij ouders vaak leidt tot smartphoneverslaving bij hun kinderen. Goede (en slechte) voorbeelden werken blijkbaar aanstekelijk.

Is het einddoel een smartphonevrije wereld...?


Absoluut niet! De smartphone is een fantastische tool als je 'm slim en met mate gebruikt. Alleen is dat geen evidentie... Maar één weekje zonder is een mooie test én kan het begin zijn van een andere, meer evenwichtige relatie met digitale tools. Totale onthouding is niet het ultieme einddoel van de Week van de Deconnectie, het is slechts een tussenstap.

Wat na de Week van de Deconnectie?


Beschouw de Week van de Deconnectie als een weekje op bezinning. De smartphone en het internet zijn overal, en ze helemaal uit je leven bannen is weinig realistisch. Maar wie lessen trekt uit zo'n weekje op digitaal dieet, kan misschien daarna proberen om minder, bewuster en meer verantwoord om te gaan met digitale tools. 

Is dit een nieuw initiatief?


Niet helemaal. Sinds 2008 werd elk jaar in november al e-mailloze vrijdag georganiseerd. De eerste Week van de Deconnectie - opvolger van deze dag - vond plaats in 2023. Intussen is e-mail niet langer de enige uitdaging voor mensen en organisaties. Social media, chat, Whatsapp, Messenger, Instagram, Facebook en andere digitale tools nemen met de dag een grotere hap uit ons leven. Tijd voor reactie!  

Mag ik mijn smartphone nog bij me hebben?


Natuurlijk. De Week van de Deconnectie promoot verstandig gebruik van digitale tools. Soms zijn je laptop en je smartphone onmisbaar voor je werk, je sociale leven of je gezondheid. Heb je je smartphone absoluut nodig om medische, professionele of andere redenen, dan houdt je die vanzelfsprekend ook tijdens de Week van de Deconnectie bij de hand. Maar niet constant in de hand...

X

Sluit je aan en schrijf in voor de nieuwsbrief >>>

Afkicken van smartphone en social media?

Wil je als werknemer, student of particulier graag een betere balans tussen werk en privé en tussen offline en online, maar raak je er niet uit op eigen kracht? Schrijf dan in voor een van onze workshops of bootcamps rond deconnectie. Meer informatie vind je hier.

Eigen ideeën of initiatieven?

Heb je zelf een goed idee om te deconnecteren? Heb je tips, anekdotes of andere weetjes die kunnen helpen om de balans tussen offline en online te herstellen, laat het ons weten via het contactformulier op deze site.

Contact

De Week van de Deconnectie is een initiatief van het Huis van Deconnectie:
        > website
www.huisvandeconnectie.be 
        > info(apenstaart)huisvandeconnectie.be
        > het contactformulier op deze site