van maandag 18 tot zondag 24 november 2024

Doe mee met je hele organisatie

De wetgeving in Nederland en België

Uit een Nederlands onderzoek van de Stichting Innovatie en Arbeid blijkt dat de helft van werknemers ook na de werkuren bereikbaar blijft.  Meestal verloopt die connectie via digitale tools als smartphone, tablet of laptop. Permanent verbonden zijn verhoogt echter psychosociale risico’s op stress en burn-out, maar kan ook de productiviteit op het werk aantasten.

 Sinds 1 april 2023 hebben Belgische medewerkers van bedrijven met meer dan 20 werknemers een wettelijk recht op deconnectie. Het gaat hierbij om het recht om buiten werktijd niet gestoord te worden door werkgerelateerde communicatie zoals e-mails en chatberichten. Dit recht wil de medewerkers van bedrijven in staat stellen om werk en privé in evenwicht te houden. Op die regeling zijn na afspraken wel uitzonderingen mogelijk. 

In Nederland is de wetgeving minder expliciet. Maar ook Nederlandse werknemers kunnen buiten de overeengekomen arbeidstijd in principe niet door hun werkgever verplicht worden om bereikbaar te zijn of bepaalde prestaties te leveren. De Nederlandse werknemer beschikt echter niet over een formeel en expliciet recht op deconnectie zoals in België werd ingevoerd.

Sluit je aan en schrijf in voor de nieuwsbrief >>>

Na de werkuren géén smartphone of internet


Van maandag 18 tot en met zondag 24 november samen met je collega's na de werkuren te deconnecteren? Met deze 5 simpele tips vergroot je de kans dat het initiatief ook in jouw organisatie een groot succes wordt!

  1. Doe het samen. Roep al je collega’s “officieel” op om na de werkuren geen gebruik te maken van de smartphone en het internet en zeker geen professionele berichten te lezen of te schrijven.
  2. Download het promotiemateriaal op deze website. Het is vrij beschikbaar om het initiatief bij je collega’s kenbaar te maken.
  3. Wijs je collega’s op de voordelen van deconnectie. Dat kan in samenspraak met de Preventieadviseurs, teamleaders en managers. Evenwichtig deconnecteren is niet alleen een goede zaak voor het persoonlijk welzijn, maar ook de productiviteit krijgt een boost.
  4. Organiseer extra initiatieven als een uitstap ’s avonds of een etentje.
  5. Nodig je collega’s uit hun ervaringen met elkaar te delen en moedig hen aan om ook in de toekomst na de werkuren te deconnecteren. De Week van de Deconnectie is geen eind- maar beginpunt: breng deconnectie ook na afloop ter sprake, organiseer workshops of geef tips om ook de rest van het jaar de balans tussen werk en privé te bewaren. 

Afkicken van e-mail en social media?

Wil je als werknemer, student of particulier graag een betere balans tussen werk en privé en tussen offline en online, maar raak je er niet uit op eigen kracht? Schrijf dan in voor een van onze workshops of bootcamps rond deconnectie. Meer informatie vind je hier.

Eigen ideeën of initiatieven?

Heb je zelf een goed idee om te deconnecteren? Heb je tips, anekdotes of andere weetjes die kunnen helpen om de balans tussen offline en online te herstellen, laat het ons weten via het contactformulier op deze site.

Contact

De Week van de Deconnectie is een initiatief van het Huis van Deconnectie:
        > website
www.huisvandeconnectie.be 
        > info(apenstaart)huisvandeconnectie.be
        > het contactformulier op deze site