van maandag 18 tot zondag 24november 2024

Doe mee met 

je hele klas of school

Eén week géén smartphone of internet...?


Tijdens de Week van de Deconnectie roepen we alle scholen op om gedurende één week afspraken te maken met de leerlingen over smartgebruik op school. Bovendien kunnen scholen de leerlingen en studenten aanmoedigen om ook buiten de schooluren de challenge vol te houden.

In België zijn er nu al verschillende scholen waar een totaalverbod op de smartphone geldt, zelfs tijdens de pauzes. Gek genoeg blijken vooral de leerlingen na invoering van zo’n verbod enthousiast over de effecten ervan.

Nederland gaat nog een stapje verder. Daar staat immers een totaalverbod in klassen op de agenda. 

Ook in Frankrijk zijn smartphones in scholen en colleges al enkele jaren verboden in de schoolgebouwen. Tijdens de lessen, maar ook in de pauzes, in de gangen en in de kantine mag de telefoon de tas niet uitkomen en moet hij uitstaan. Ondanks aanvankelijk scepticisme vindt een grote meerderheid van Franse leerkrachten deze maatregel super!

Deelnemen met je klas of school is simpel


Ontdek hieronder hoe je school kan deelnemen aan de Week van de Deconnectie:

  1.  Registreer (niet verplicht) je school voor de Week van Deconnectie door het antwoordformulier hieronder in te vullen.
  2.  Download het materiaal voor scholen op deze site en gebruik het voor de communicatie.
  3. Communiceer minstens één week van tevoren met leerlingen en ouders over de concrete spelregels die tijdens de Week van de Deconnectie op school zullen gelden. Wordt de smartphone alleen gebannen uit de klas of uit de hele school? Mogen leerlingen tijdens de pauzes op de smartphone, of alleen op een specifieke locatie?
  4.  Daag de leerlingen uit om ook na de schooluren mee te doen aan de Week van de Deconnectie en probeer hen daarbij te motiveren en te ondersteunen. Leg uit waarom de school meedoet en wat de voordelen zijn (zie FAQ)
  5. Organiseer offline activiteiten tijdens de speeltijden, zoals sporten, spelletjes, enz.
  6. Deel je ervaringen met elkaar en bouw gespreksmomenten in met de leerlingen. Moedig ze aan om vol te houden en laat ze hun ervaringen delen en discussiëren over dit initiatief. Geef daarbij het woord aan voor- én tegenstanders en leer de leerlingen zo de spelregels van het hoffelijk offline debat.

Doet je klas of school mee? Laat het ons weten!

Afkicken van smartphone en social media?

Wil je als werknemer, student of particulier graag een betere balans tussen werk en privé en tussen offline en online, maar raak je er niet uit op eigen kracht? Schrijf dan in voor een van onze workshops of bootcamps rond deconnectie. Meer informatie vind je hier.

Eigen ideeën of initiatieven?

Heb je zelf een goed idee om te deconnecteren? Heb je tips, anekdotes of andere weetjes die kunnen helpen om de balans tussen offline en online te herstellen, laat het ons weten via het contactformulier op deze site.

Contact

De Week van de Deconnectie is een initiatief van het Huis van Deconnectie:
        > website
www.huisvandeconnectie.be 
        > info(apenstaart)huisvandeconnectie.be
        > het contactformulier op deze site