Zo bestrijd je verveling zonder smartphone

Een week zonder smartphone of internet leidt vast tot verveling. 

De kans is reëel dat ook jij of je collega’s er tijdens de Week van de Deconnectie flink last van zullen hebben. Zo’n gevoel van apathie en lusteloosheid tast niet alleen je persoonlijk welbevinden aan, maar vreet ook aan je motivatie om vol te houden.

Drie verrassende stappen richting oplossing

Een beetje verveling af en toe is normaal. Verveel je je echter zo erg dat je het verlangen voelt opborrelen om op te geven en je verveling met een portie smartphone te verdoven, dan zorgen deze drie verrassende stappen vast voor beterschap.

>> Stap 1: ga in je luie zetel zitten

Verveling ontstaat door een tekort aan prikkels in je brein.

De snelste weg om je even te bevrijden van dat onaangename gevoel, zijn de kunstmatige prikkels van het internet, smartphone of monotone spelletjes op je tablet. Die afleiding verdooft de verveling even, maar lost het onderliggende probleem niet op. Zodra je stopt met die bedwelmende activiteit slaat de lusteloosheid nog heviger toe.

In haar boek “The Science of Boredom” legt de Britse professor Sandi Mann uit dat volgehouden verveling vanzelf leidt tot een creatieve zoektocht naar bevredigende oplossingen. Dat is vermoedelijk de evolutionaire verklaring voor verveling: het zet de mens aan tot experimenteren en exploreren.

Durf je écht te vervelen, zonder te kiezen voor de illusie van de shortcut van de smartphone. Alleen zo gaat je brein naarstig speuren naar activiteiten om te ontsnappen aan de ondraaglijke ledigheid.

"Surfing the urge" is een interessante strategie die ikzelf al uittestte als de nood het hoogst is. Als je de neiging voelt opborrelen om op te geven en toch naar die smartphone te grijpen, verplicht jezelf dan nog twee minuten in die luie zetel te blijven zitten. Tijdens die twee minuten focus je intens op het fysieke gevoel dat door de verveling veroorzaakt wordt. Door die aandacht ebt dit onaangename gevoel vreemd genoeg langzaam maar zeker weg.

>> Stap 2: begin eer je bezint

Schiet er je tijdens zo’n oersaaie zetelsessie iets te binnen?

Hoe banaal je idee ook is (even de tuin in, een vriend bellen, een boek lezen), sta recht en ga over tot de actie. Meteen.

Begin eer je bezint. Het gekende gezegde moet op zijn kop. Geef je verveelde brein geen kans om uitvluchten te bedenken, want daar is het goed in. Ga de pro’s en contra’s niet wikken en wegen, ga niet op zoek naar iets dat mogelijk leuker is. Onmiddellijke actie is het enige wat telt.

>> Stap 3: ga terug naar start

Opdracht volbracht? De kans is groot dat de verveling meteen weer toeslaat. Geen nood, want de zetel staat er nog en is mogelijk nog warm van je vorige sit-in. Ga terug naar start en herhaal het procedé uit stap één.

Als je deze actiegerichte attitude een tijdje volhoudt, leert je brein razendsnel dat alleen “dingen doen” de  verveling van een smartphoneloze wereld effectief bestrijdt. De bevrediging van die actiegerichte attitude wordt na enkele dagen verslavend. De verveling verdwijnt uit je offline bestaan en je plezier in gewone, écht dingen schiet weer de hoogte in.

Dus, surf the urge en geniet!