Uitblinken doe je niet op je smartphone...

In Malcolm Gladwell's boek, "Uitblinkers: Waarom sommige mensen succes hebben en anderen niet", belicht hij uitgebreid het 10.000 uur principe...

De idee erachter is simpel: je hebt ongeveer 10 000 uur doelgerichte oefening nodig om een topexpert te worden in welke discipline ook. Dat is 3 uur per dag gedurende 3.333 dagen - net iets meer dan 9 jaar.

“Waar vind ik in godsnaam die drie uur…?”, hoor ik je al denken. Terwijl het antwoord wellicht voor je neus licht. De jongste Digimeter van Imec zegt immers dat de gemiddelde Belg 3 uur per dag doorbrengt op de smartphone alleen. Dat is exclusief andere schermen…

Denkoefening. Neem je leeftijd en tel daar 10 jaar bij. Hoe zou het zijn om tegen dan een compleet nieuwe vaardigheid te beheersen tot in de kleinste puntjes? Om tegen dan als autoriteit erkend te worden en er – waarom niet - je brood mee te verdienen? Muziek maken, schrijven, paardrijden, bergbeklimmen, moleculair koken, pottenbakken, bonzaïs kweken… you name it. Het idee is opwindend: door je vergooide smartphone-tijd anders te benutten kan je een ongekend potentieel aanboren waaruit je voor de rest van je verdere leven veel voldoening put.

Stap één van dit proces is afkicken van schermen. Dan gaat het niet over de nuttige of soms levensnoodzakelijke applicaties, wel om het zinloze en zielloze “gescroll, geswipe en gelike” waarmee we ons onledig houden.

Aan het begin van de vakantie heb ikzelf die stap gezet. Inclusief professioneel gebruik zit ik inmiddels onder de 40 minuten per dag op de smartphone. Een expert in wat-dan-ook ben ik nog niet, maar mijn hond (meer wandelen) is alvast fan. To be continued!