Het ultieme deconnectie-apparaat voor een prikje!

€ 59 btw inclusief, zoveel kostte mijn nieuwe telefoon. 't Is geen echte smartphone en geen echte dumbphone, maar hij levert me wel vele uren extra vrije tijd per dag op. Ik leg uit hoe het werkt.

De Energizer 280S (zie afbeelding onderaan) wordt misleidend in de markt gezet als seniorentelefoon. Advies: heeft u een oude oma die ook een telefoon zonder draad wil, koop dan zeker deze niet. Hij oogt namelijk simpel, maar is in de praktijk veel moeilijker in gebruik dan de gemiddelde smartphone. Toch kan hij veel meer dan op het eerste gezicht lijkt...

Bellen? Check. Sms'en? Check. Whatsapp? Check. Google Maps? Check. Facebook? Check. Youtube? Check. Surfen op het internet? Check... En dat allemaal via 4G of Wifi.

Maar waarin verschilt deze telefoon dan van een gewone smartphone...?

De telefoon draait niet op Android maar op het veel eenvoudigere operating system Kaios. Daarmee zijn andere veelgebruikte applicaties als Instagram, Spotify, Tiktok,... niet compatibel. Da's dus een serieuze handicap, al zijn het vooral de meest verslavende en dus tijdrovende applicaties die je niet kan installeren.

Maar er is nog een ander voordeel. Het scherm is klein, géén touch en niet zo helder. De toetsen zijn multi-tap, wat betekent dat je ze voor sommige letters tot vier keer moet indrukken. Behoorlijk enerverend en frustrerend allemaal, zodat ik mijn telefoon nog hooguit tien minuten per dag in de hand heb (in mijn geval vooral voor Whatsapp).

De gemiddelde Belg spendeert meer dan 3 uur per dag op de smartphone. De winst is dus snel uitgerekend. Zelfs aan een bescheiden uurloon betaalt dit stukje technologie-op-mensenmaat zich in enkele dagen terug.

Eerlijk is eerlijk, helemaal tevreden ben ik niet. Want ook mijn bank-app doet het niet op deze Energizer, en dat is een serieus gemis. Daarom kijk ik al uit naar een alternatief dat even gebruiks-onvriendelijk is, maar wel op Android draait.

Wordt dus vervolgd....


energizer-e280s-01jpg